For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Bioloog Joachim Goedhart van het Swammerdam Instituut voor Levenswetenschappen stelt vraagtekens bij de ingeburgerde gewoonte van wetenschappers om p-waardes te gebruiken. Goedhart heeft hierover een brief gepubliceerd met de titel 'Dispense with redundant P values’ in ‘Nature’.

De p-waarde verschijnt in bijna elke figuur van wetenschappelijke publicaties in de levenswetenschappen. Om de resultaten van een experiment te interpreteren worden vaak statistische toetsen gebruikt. De p-waarde is een veel gebruikte uitkomst van een statistische toets.

Echter, de definitie van de p-waarde is moeilijk te doorgronden en mede daardoor is de p-waarde onderhevig aan misinterpretatie. Desondanks is het berekenen en presenteren van p-waardes een standaard gebruik geworden in wetenschappelijke publicaties in de levenswetenschappen. Het correcte gebruik van p-waardes is op dit moment onderwerp van een brede discussie.

Wildgroei aan p-waardes             

In veel gevallen zijn de verschillen tussen diverse condities in een experiment, bijvoorbeeld tussen een behandelde versus een controle groep, overduidelijk. Desondanks wordt er een p-waarde gepresenteerd ‘omdat iedereen dat doet’.

Dit kopieergedrag leidt tot een wildgroei aan p-waardes die geen toegevoegde waarde hebben. Zeker wanneer de verschillen tussen condities groot zijn kunnen p-waardes weggelaten worden. Hierdoor wordt de lezer niet afgeleid door zinloze p-waardes en wordt meer nadruk gelegd op de waarnemingen.

Reageer

Naar aanleiding van Goedharts pleidooi in Nature heeft de onderzoeker ook een blog over dit onderwerp gepost.