For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Een consortium dat onderzoekt hoe de eerste specialisatie van cellen plaatsvindt tijdens de vroege embryonale ontwikkeling, ontvangt een NWO ENW XL-subsidie. Renée van Amerongen en Thijs van Boxtel van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS-UvA) maken deel uit van dit consortium onder leiding van Hendrik Marks van de Radboud Universiteit.

Het consortium zal de beurs gebruiken om één van de meest fascinerende biologische vraagstukken te onderzoeken: hoe één cel, de bevruchte eicel, kan uitgroeien tot een organisme met veel verschillende celtypes. Een belangrijk beslispunt vindt plaats wanneer het vroege embryo uit een klein klompje cellen bestaat die allemaal nog hetzelfde lijken. Een divers team van topwetenschappers gaat met gedetailleerde moleculaire analyses onderzoeken wanneer en hoe deze individuele cellen hun toekomst vastleggen. Dit zal niet alleen fundamenteel nieuw inzicht opleveren in hoe cellen beslissingen nemen, maar ook helpen bij de ontwikkeling van innovatieve strategieën in kanker- en stamcelonderzoek, alsook om aangeboren afwijkingen beter te begrijpen. 

De rol van signalerings routes bij specialisatie van cellen

Bij SILS-UvA zullen Renée van Amerongen en Thijs van Boxtel zich richten op de rol van bepaalde signalerings routes die in de cellen plaatsvinden. De focus zal liggen op routes die belangrijk zijn tijdens de vroege embryonale ontwikkeling: de zogenaamde WNT, BMP en Nodal routes. De biologen zullen ontleden hoe individuele cellen verschillende signalen integreren en hoe DNA-vouwing in de cellen beïnvloed wordt door deze signalen.