For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Hoe zet je zonne-energie op industriële schaal om in brandstof en andere chemische grondstoffen? In een kwantitatieve analyse van de meest veelbelovende strategieën identificeerden biologen van de UvA levende cellen als sleutel voor een efficiënte conversie van CO2 naar product. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in RSC Energy and Environmental Sciences.
zonneenergie

De onderzoekers, waaronder Klaas Hellingwerf, Filipe Branco dos Santos, Merijn Schuurmans en toenmalig masterstudent David Lips, vergelijken in hun analyse de meest veelbelovende strategieën voor de duurzame synthese van vloeibare energiehouders (biobrandstof), grondstoffen voor plastic en vernieuwbare materialen uit CO2 door gebruik te maken van energie uit zonlicht. De verschillende benaderingen werden bestudeerd met betrekking tot hun efficiëntie en productiviteit van de CO2-naar-product conversie.

De biologen van het Swammerdam Institute of Life Sciences en het Institute for Biodiversity and Ecosystems Dynamics tonen aan dat het gebruik van levende cellen de gemeenschappelijke deler is in de meest succesvolle methoden. In hun publicatie bespreken de auteurs ook de mogelijke valkuilen en beperkingen van alle methodes tijdens de opschaling naar het industriële niveau. Deze analyse is een nuttige handleiding bij het zoeken naar alternatieven voor de exploitatie van fossiele grondstoffen.

Vruchtbare interactie student en onderzoeker

Het onderzoek is een voortzetting van een van de prijswinnaars van de iGEM competitie 2015, een internationale competitie voor studenten op het vlak van genetic engineering. Toenmalig masterstudent David Lips maakte deel uit van het team dat een gouden medaille won met hun idee voor een ‘synthetisch consortium’ waarin CO2 direct in product wordt omgezet door gebruik te maken van zonne-energie. Filipe Branco dos Santos was als mentor van het team bij het project betrokken. De publicatie die er nu ligt is daarmee een mooie illustratie van een vruchtbare interactie tussen student en onderzoeker.

Publicatiegegevens

Lips, D., Schuurmans, J.M.M., Branco dos Santos, F. and Hellingwerf, K.J. (2017) Many ways towards ‘solar fuel’: Quantitative analysis of the most promising strategies and the main challenges during scale-up. Energy Environ. Sci., 2017, Accepted