For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
uva.nl
Biomedische wetenschappen

Biomedische wetenschappen

Hoe voorkom je obesitas? Is een erfelijke afwijking als taaislijmziekte (cystic fibrosis) te genezen? Hoe bestrijden we antibioticaresistentie? Kun je met genetische data betere behandelmethodes bedenken om kanker te bestrijden? Als biomedisch wetenschapper ga je op zoek naar antwoorden op dit soort vragen.

Download brochure

Waar gaat Biomedische wetenschappen over?

Bij Biomedische wetenschappen leer je onderzoek doen naar de oorzaken van ziektes bij de mens en naar behandelmethodes om deze te bestrijden. Ook leer je hoe voorkomen kan worden dat mensen ziek worden.

Om te kunnen doorgronden wat er in een ziek lichaam gebeurt, leer je eerst in detail te begrijpen hoe het gezonde menselijk lichaam werkt. Dit bestudeer je op het niveau van moleculen, cellen, weefsels en organen. Daarna leer je hoe ziektes ontstaan door onder andere te kijken naar de werking van virussen, bacteriën en afwijkingen in het DNA van het menselijk lichaam. Met die kennis kun je onderzoek doen naar bestaande en nieuwe behandelmethodes.

Ontdek Biomedische wetenschappen aan de UvA:

Loading video..

Vijf redenen om Biomedische wetenschappen aan de UvA te studeren

 • Unieke onderwerpen zoals '-Omics' en Systeembiologie
  Uniek aan de UvA is de focus op '-Omics' en Systeembiologie. Hierbij leer je nieuwe en experimentele onderzoekstechnieken zoals DNA Sequencing gebruiken, waarbij grote hoeveelheden data worden gegenereerd en geanalyseerd voor onderzoek naar nieuwe behandelmethodes, zoals meer gepersonaliseerde zorg bij kanker.
   
 • Sterke natuurwetenschappelijke basis 
  Om de processen in cellen te kunnen doorgronden en te bepalen welke genen en eiwitten betrokken zijn bij genetische mutaties, heb je een goede kennis van natuurwetenschappelijke vakken nodig. Daarom is er aan het begin van de opleiding bij de UvA veel aandacht voor biologie, scheikunde, natuurkunde en informatica.  
   
 • Samenwerking met Amsterdam UMC, het Nederlands Kankerinstituut en Sanquin
  We werken nauw samen met het AMC (onderdeel van de Amsterdams Universitaire Medische Centra) het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Sanquin (het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst). Hierdoor krijg je colleges over de nieuwste ontwikkelingen van onderzoekers van deze instituten en heb je uitgebreide mogelijkheden voor je stage.
   
 • Gegarandeerde stageplaats van minimaal drie maanden 
  Tijdens je afstudeerproject werk je minimaal drie maanden mee aan actueel onderzoek en word je begeleid door onderzoekers die nauw betrokken zijn bij de opleiding. Deze praktische onderzoekservaring bereidt je goed voor op een masteropleiding of een baan in het werkveld. De UvA garandeert studenten een stageplaats.
   
 • Opleiding steekt uit boven de basiskwaliteit
  We zijn er trots op dat de opleiding het predikaat 'goed' heeft gekregen van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie- organisatie). Dat betekent dat de opleiding systematisch uitsteekt boven de basiskwaliteit. Sterke punten van de opleiding zijn volgens het panel onder meer de aandacht voor experimentele laboratorium- en data-analysethechnieken, de kleinschalige practica en werkgroepen en de innovatieve manier waarop er aan academische vaardigheden, zoals presenteren en wetenschappelijk schrijven, gewerkt wordt.

Bekijk het studieprogramma

Microscopiepracticum

Toelating en inschrijving

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Biomedische wetenschappen, heb je een vwo-diploma nodig  met het profiel natuur en techniek met biologie of natuur en gezondheid met natuurkunde.

Biomedische wetenschappen is een wetenschappelijke opleiding. Je moet veel, vooral Engelstalige, literatuur lezen met een academisch taalgebruik. Dat is geen probleem als je een voldoende hebt gehaald voor Engels.

Selectie en plaatsing Biomedische wetenschappen 2017-2018

Numerus Fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding en het aantal stageplekken te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Biomedische wetenschappen een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 175 plaatsen. Wil je je inschrijven voor deze opleiding? Hou dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2020 en de selectieprocedure die wordt gehanteerd. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (vrijdag 21 februari of dinsdag 25 februari 2020) en een toetsdag (zaterdag 7 maart 2020). De afgelopen jaren konden wij alle deelnemers aan de selectieprocedure een plaats bieden in de opleiding.

Download het stappenplan voor de selectie

Toelatingseisen, selectie en plaatsing

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

Als student Biomedische wetenschappen word je in de eerste plaats opgeleid tot onderzoeker. De meeste studenten gaan na het afronden van hun bachelor door in een master op het gebied van biomedische wetenschappen. Afhankelijk van de richting die je binnen je master kiest, kun je veel verschillende kanten op in de medische sector.

Typische beroepen voor biomedische wetenschappers zijn: wetenschappelijk onderzoeker bij een universiteit of onderzoeksinstituut zoals het Nederlands Kanker Instituut, bio-informaticus, (research) analist in een ziekenhuis, of in bio-tech-, farmaceutische en voedingsmiddelenbedrijven, clinical research associate of beleidsmedewerker bij het RIVM.

Na je bachelor

Open dagen en contact 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de bachelor Biomedische wetenschappen aan de UvA en wil je graag meer informatie en de sfeer komen proeven? Kom dan naar een UvA Bachelordag of kom proefstuderen. Je kunt ook een dag meelopen met een student.

Open dagen en contact

Verschil Biomedische wetenschappen - Geneeskunde
Klik op afbeelding om te vergroten

Verschil Biomedische wetenschappen en Geneeskunde

Weet jij nog niet of je Biomedische wetenschappen en Geneeskunde wilt studeren? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

Liggen jouw interesses zowel bij Geneeskunde als bij Biomedische wetenschappen? De UvA biedt getalenteerde studenten de kans een dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen te doen.

Dubbele bachelor Geneeskunde - Biomedische wetenschappen

Biomedische wetenschappen
Degree programme BSc Biomedische wetenschappen
Type Regular study programme
Mode Full-time
Credits 180 ECTS, 36 months
Language of instruction Dutch
Starts in September
CROHO code 56990